oktober 20, 2021

Wimbledon

Wimbledon

Av alla Grand Slam-turneringar är Wimbledon både äldst och populärast. Även de som inte vet något om tennis har säkert hört namnet Wimbledon och vet att det handlar om en tennisturnering. Ett av Englands största sportevenemang spelas på nitton gräsbanor i London. Den anrika klubben All England Lawn Tennis and Croquet Club som står värd för turneringen är en privatklubb med endast 500 medlemmar.
Wimbledon krönar den korta grässäsongen som tennisproffsen inleder bara tre veckor innan de drar igång sina Grand Slam-matcher i London. Turneringen börjar i slutet av juni och, precis som andra Grand Slam-turneringar pågår i två veckor.

Bästa spelare

Roger Federer är utan tvekan den bäste grässpelare av alla aktiva, även om det är Murray och Djokovic som två gånger var har vunnit i Wimbledon sedan 2013. Federer har hela sju Wimbledon-titlar. Det krävs en till för att bli bäst i Wimbledon genom tiderna. Rafael Nadal har också två titlar – från 2008 och 2010. Därmed har Big Four-spelare vunnit i de fjorton senaste Wimbledon-turneringarna:

  • Federer – 7;
  • Djokovic – 3;
  • Nadal och Murray – 2 var.

På damsidan har Serena hela sju Wimbledon-titlar, medan systern Venus har fem. Två aktiva WTA-spelare till har lyckats vinna finalen på Centre Court: Petra Kvitova (två titlar) och Maria Sjarapova. Martina Hingis vann Wimbledon 1997 och är aktiv, men spelar endast i dubbelturneringar och mixed.

Prispengar

Summa prispengar som spelare får för Wimbledonvinster är något högre än den i Frankrike och Australien. I US Open får man lite mer, men för de flesta tennisspelare betyder nog en vinst i Wimbledon mer än en finalseger på Arthur Ashe. Att stå som slutsegrare på Wimbledons Centre Court på en solig söndag är en dröm för varje tennisproffs sedan barnsben.
En sådan vinst gör inte bara att drömmar går till uppfyllelse. Spelarna får en rejäl klirr i kassan. Båda finalisterna i singelturneringen får en miljon pund var. Vinnaren får ytterligare en miljon pund. Samma gäller så väl dam- som herrturneringen. De som förlorar redan i första omgången får hela 30 000 pund – 335 000 kronor bara för att komma till London. Du behöver egentligen inte ens vinna ett game! Prispengar i Wimbledon 2016 låg på smått osannolika 315 miljoner kronor.

Besöka Wimbledon

Det är lätt för oss svenskar att besöka Wimbledon och se världens bästa tennisturnering på plats. Det går hundratals flyg från Sverige till Londons flygplatser varje månad. Att Wimbledon spelas i slutet av juni gör det extra bekvämt för tennisfansen. Det räcker med att förlänga sin midsommarsemester med några dagar för att se tennisaction på Centre Court i London.
Gillar ni Roger Federer, bör ni passa på och besöka Wimbledon nästa år, 2017, som lär bli Rogers sista på ATP-touren. Du kan köpa biljetter till Wimbledon på fyra olika sätt:

  • på sajten Ticketmaster;
  • genom att köa på plats (en biljett per person mot kontantbetalning);
  • genom The Ballot – anmälan till turneringsledningen i förväg;
  • hos officiella partners som erbjuder turneringspaket till saftiga priser.

Du hittar all information du behöver inför ditt besök på turneringens hemsida. Notera att Wimbledons turneringsledning brukar uppdatera sidan med aktuell information om biljettförsäljning redan i början av året.

Svenskar i Wimbledon

Två svenska spelare har vunnit Wimbledon i singel genom åren – Björn Borg (fem gånger i rad mellan 1976 och 1980) och Stefan Edberg (1988 och 1990). Joakim Nyström och Mats Wilander blev första svenskar att vinna dubbelturneringen 1986. Sedan dess har det blivit ytterligare fem vinster i dubbel: två för Anders Järryd 1989 och 1991, tillsammans med Fitzgerald samt tre för Jonas Björkman, tillsammans med Todd Woodbridge mellan 2002 och 2004.

Andra namn The Championships, Wimbledon
Grundades 1877 (herrar), damer sedan 1884. Wimbledon är därmed världens äldsta tennisturnering
Open Era började 1968
Flest vinster i singel (herrar) William Renshaw, Pete Sampras och Roger Federer (7 titlar var)
Flest vinster i singel (damer) Martina Navratilova (9 titlar)
Underlag Gräs
Spelas på All England Lawn Tennis and Croquet Club/td>
Sponsorer IBM, Evian, Ralph Lauren, Jaguar, Slazenger, Robinsons, HSBCZ
Tiebreak i avgörande set Nej
Turneringsansvarig Paul Hutchins
Visas i C More

2017 Copyright - Tennistipset.com