oktober 20, 2021

Jo-Wilfried Tsonga

jo-wilfried tsonga

Frankrike har haft många proffspelare på ATP-touren. En av de bästa är Jo-Wilfried Tsonga. Genom karriären har han vunnit 12 ATP-titar och nått 10 finaler. Trots alla skador, har fransmannen lyckats komma tillbaka flera gånger om. En skadefri Tsonga är alltid underhållande att titta på.

Uppväxt och karriär

Tsonga är uppvuxen i Le Mans, Frankrike och föddes 1985. När Wilfried var 8 år gammal tog hans pappa med honom till tennisplanen. Tennis blev därefter det naturliga valet av sport. I de tidiga tonåren flyttade Tsonga till Poitiers tennisakademi. Juniortiden var framgångsrik för fransmannen och han vann bl.a. US Open när han var 18 år. Trots att han vann många Futures och Challengertävlingar de kommande åren, blev 2007-säsongen förstörd av skador. Han fick wild card till Australian Open året senare och nådde final, där han dessvärre föll mot Novak Djokovic i fyra set. Oavsett finalförlusten, blev Grand Slam-tävlingen en vändpunkt för Tsong. Senare under säsongen vann han Bangkok och ATP World Tour Masters 1000 i Paris.

Spelstil

Tsonga är ett fysisk kraftpaket som har det mesta spelmässigt. Forehanden är det främsta vapnet och han kan slå vinnare med slaget från många olika positioner. Fransmannen har också mycket snabba fötter. Tsongas volley är också av hög klass och när tillfälle ges, besöker han gärna nätet för att avgöra poängen.

Odds och betting på Tsonga

Tsonga har återigen klättrat tillbaka till världstoppen och ligger strax utanför de tio bästa på ATP-rankingen. Tsongas odds på hardcourt är oftast lägre än övriga underlag. Men tack vare hans mångsidiga spelstil, är han ofta ett spelvärt objekt på alla underlag. Han har också kapacitet att överraska mot bättre rankade spelare på sina bästa dagar.

Privat

  • Hans smeknamn är ”Ali” och kommer från att han liknar boxaren Muhammad Ali.
  • Kastar sig på banan efter bollen, oavsett underlag.
  • Tsongas pappa är från Congo och mamman från Frankrike.

Snabbfakta

Ålder 31 (född 1985)
Land Frankrike
Högsta ranking 5
Nuvarande ranking 11 (2016.08.22)

2017 Copyright - Tennistipset.com