november 27, 2021

Stan Wawrinka

stan wawrinka

Det är lätt att glömma bort andra tennisspelare i Schweiz, på bekostnad av Roger Federers bedrifter. Numera är dock Stan Wawrinka den bäste spelaren i landet rankingmässigt. Wawrinka har genom karriären vunnit två Grand Slam-titlar och 14 ATP-tävlingar. De senaste tre åren har han parkerat som de 10 bästa på världsrankingen och schweizaren kommer säkerligen vinna fler tävlingar i framtiden.

Uppväxt och karriär

Stan Wawrinka föddes 1985 i Saint-Barthelemy, Schweiz. Han växte upp på en bondgård ute på landet. Tennisintresset kom tidigt vid 8-års ålder började han spela tennis. När Wawrinka var 15 år tog han beslutet att sluta skolan och satsa helhjärtat på tennis. Han var en mycket lovande junior i sina yngre dagar och vann Franska Öppna som 18-åring. Schweizarens genombrott på ATP-touren kom 2006 då han vann Umag. Men det var åtta senare som den stora vinsten skulle komma. Wawrinka vann Australien Open och tog sin första Grand Slam-titel. Året senare vann han Franska Öppna. Sedan dess har Wawrinka etablerat sig i världstoppen. Förutom Grand Slam-vinsterna, har han vunnit Davis Cup och OS-guld i dubbel, tillsammans med landsmannen Roger Federer.

Spelstil

Wawrinka har en av tourens bästa enhandsbackhand. Han använder den som attackslag och varierar med slice. Serven är också ett av Wawrinkas vapen och medför många gratispoäng. Han har dessutom en forehand som sätter stor press på motståndaren.

Odds och betting på Wawrinka

Trots Wawrinkas ranking som fyra i världen, har han inte vunnit många ATP-titlar. Det i sig medför att hans vinnarodds för tävlingar inte är det lägsta. Men i tidigare omgångarna är Wawrinka en favorit för matchvinnare. Hans bästa underlag är hardcourt och grus.

Privat

  • De flesta kanske inte tittar på Wawrinkas arm när han servar. Men de som kollat noga vet att han har en tatuering på vänster underarm. På hans högerarm har sin dotters namn tatuerat.
  • Älskar att titta på ishockey. Hans favoritlag är Lausanne HC.
  • Hans smeknamn är ”Stan the Man”.

Snabbfakta

Ålder 31
Land Schweiz
Högsta ranking 3
Nuvarande ranking 3 (2016.08.22)

2017 Copyright - Tennistipset.com