april 19, 2024

Tomas Berdych

tomas berdych

Tomas Berdych är Tjeckiens bästa singelspelare genom tiderna. Han har bl.a. vunnit 12 ATP-tävlingar i sin karriär, nått 17 finaler och vunnit Davis Cup med Tjeckien 2 gånger. Från 2010-2016 har han hållit en jämn nivå och varit rankad bland de 10 bästa i världen. Frågan kvarstår dock om tjecken någonsin kommer vinna en Grand Slam-titel.

Uppväxt och karriär

Berdych växte upp i Valašské Meziříčí, forna Tjeckoslovakien. Redan som 5-åring provade han på tennis första gången. Som junior var tjecken en av de bättre spelarna på ITF-touren. Han rankades som nummer sex i världen som 17-åring och vann flera ITF-titlar. Övergången till ATP-blev inte svår för tjecken, som dominerade stora delar av Challenger-touren redan vid 18-års ålder. Hans första stora titel kom 2005, då han vann ATP World Tour Masters 1000. Fem av spelarna han slog var topp 20-spelare. Även om Berdych har varit väldigt stabil i många år, har han inte fått sitt riktiga genombrott i de större sammanhagen. Den enda Grand Slam-finalen han spelat var i Wimbledon, 2010. Berdych förlorade matchen i tre raka set mot Rafael Nadal.

Spelstil

Berdych har inte många svagheter i sitt spel. Han är en bra baslinjespelare, med en hård forehand och dubbelfattad backhand. Tjeckens serve är också ett vapen som han använder för att dominera motståndaren. Även om Berdych är lång, rör han sig relativt snabbt på banan.

Odds och betting på Berdych

Berdych är bra ett spelobjekt i början av tävlingarna och har ofta lätt mot sämre rankade spelare. Han brukar också vara långt framme i tävlingarna, men vinner sällan. Därför är det bättre ide att spela tjecken som matchvinnare i de tidiga omgångarna, än som turneringsvinnare.