september 26, 2021

Franska öppna

roland garros

 

Grussäsongen börjar i början av april, direkt efter Miami Open. Efter sju veckors spel är det dags för årets grusturnering i Paris. Alla de bästa spelarna på ATP- och WTA-touren besöker Franska öppna och Roland Garros för att slåss om årets andra Grand Slam-titel. 224 spelare får en direktplats i huvudturneringen i singel, medan ytterligare 192 försöker få en av 32 resterande platser via kvalturneringen. Franska öppna avslutas i början av juni och därefter beger sig tenniscirkusen till gräs.

Bästa spelare

Mellan 2005 och 2014 har spanjoren Rafael Nadal fullständigt dominerat i Franska öppna. På tolv Roland Rarros-turneringar förlorade Nadal bara två matcher – mot Söderling 2009 samt mot Djokovic 2015. I Franska öppna 2016 lämnade Rafa walk over i tredje omgången. Wawrinka och Djokovic vann turneringen 2015 respektive 2016. Dessutom vann även Roger Federer en titel – 2009. Murrays bästa resultat i Paris är finalen 2016.
Sex aktiva spelare på WTA-touren har vunnit Franska öppna: Williams (2002, 2013 och 2015), Ana Ivanovic, Svetlana Kuznetsova, Maria Sharapova, Francesca Schiavone och Gãrbine Muguruza.

Prispengar

Med hela 36 miljoner euro i prispengar är Franska öppna en av världens mest attraktiva tennisturneringar för spelare som jagar stora pengar och drömmen om en Grand Slam-titel. 2016 fick vinnarna i singelturneringen två miljoner euro var, medan finalisterna fick nöja sig med en miljon. Vinnarparen i dubbelturneringen fick 500 000 euro per team. Det är en rätt saftig summa för spelarna som Marc López och Caroline Garcia, vars totala karriärinkomster ligger på kring 2 miljoner euro. Med den nya tillökning i prispoolen får samtliga av årets singelvinnare 2.1 miljoner euro.

Odds och betting

Under varje upplaga av Franska Öppna erbjuder spelbolagen ett stort spelutbud för dig som älskar tennis och betting. Oddsen för vinnaren av herr- och damtävlingen finns uppe sedan tidigare och du kan redan nu börja spela på kvalet. På söndag börjar huvudtävlingen och det blir ett fullspäckat schema, med massor av matcher under inledningsveckan. Glöm inte bort att du också kan spela på de manliga och kvinnliga dubbelmatcherna, samt mixdubbel. Notera att du dessutom kan spela de flesta av evenemangen live. Franska Öppna pågår i två veckor och är en dröm för sportspelare. Det är i Roland Garros som det oförutsägbara händer och där grusspecialisterna slåss mot de spelare som föredrar snabbare underlag. Alla stilar möts och om du har förmågan att se vem som är hetast för stunden, kan du bli den stora vinnaren i tävlingen.

Besöka Franska öppna

För oss svenskar som uppskattar tennis är Franska öppna en av de populäraste Grand Slam-turneringarna att besöka. Det går att ta sig ner till Paris på alla möjliga sätt inklusive bilresa. Det tar bara nitton timmar att köra 190 mil från Stockholm till den franska huvudstaden. Att turneringen avgörs i slutet av maj-början av juni gör ett Parisbesök till en utmärkt start på semester, om du nu tänker ta den tidigt på sommaren. Nackdelen med att se tennismatcher i Franska öppna på plats är ständiga regnuppehåll. Om du köper de dyra biljetterna i förväg, vet du inte hur många matcher du faktiskt kommer att få se. Under Roland Garros 2016 har turneringsledningen och direktören Guy Forget kritiserats flitigt av besökarna för tveksamma beslut vid regnuppehåll och girighet kring återköp av biljetter. Biljetter till Franska öppna köper du enklast och billigast på nätet. På plats i kassan går det endast att få tag på biljetter till vissa kvalmatcher.

Svenskar i Franska öppna

Jonas Björkman vann två dubbeltitlar i Franska öppna 2005 och 2006 med vitryssen Max Mirnyi. Sedan dess är det endast Robin Söderling 2009 som har skapat rubriker med sin finalplats. På 1970-talet var läget annorlunda. Björn Borg vann sex titlar i Roland Garros (1974-75 samt 1978-81). 1982, 1985 och 1988 var det Mats Wilanders tur att vinna turneringen.
Dessutom vann Anders Järryd och Hans Simonsson i dubbel 1983. Järryd lyckades segra i Franska öppna ytterligare två gånger – med amerikanen Seguso 1986 och australiensaren Fitzgerald 1991.

Andra namn French Open, Roland Garros
Grundades 1891 (herrar), damer sedan 1897
Open Era började 1968
Flest vinster i singel (herrar) Nadal (9 titlar, 5 i rad)
Flest vinster i singel (damer) Chris Evert (7 titlar)
Underlag Grus
Spelas på Stade Roland Garros sedan 1928
Sponsorer BNP Paribas (huvudsponsor), IBM, Emirates, FedEx, IBM, Lacoste, Perrier, Peugeot, Longines
Tiebreak i avgörande set Nej
Turneringsansvarig Guy Forget
Visas i Eurosport

 

2017 Copyright - Tennistipset.com