oktober 20, 2021

Tävlingar i Sverige

soderling

Det finns 21 internationella tävlingar i Sverige på elitnivå. Samtliga tävlingar är sanktionerade av ATP, WTA och ITF. Sverige arrangerar två ATP-tävlingar om året. Dessa är Skistar Open Swedish Open och If Stockholm Open. Det finns också två Challenger-tävlingar som debuterat 2016 och spelas i Jönköping och Båstad.Dessutom anordnas fem Futures-tävlingar i Sverige varje år, som sanktioneras av ITF. Det största evenemanget på damsidan är WTA-tävlingen, Sony Ericsson Swedish Open. Det finns också sex ITF-sanktionerade Futures-tävlingar för damer. De första två turneringarna spelas i Båstad. Därefter arrangerar Ystad, Helsingborg och Stockholm de fyra resterande tävlingarna.

Bortsett från de större tävlingarna, arrangerar det Svenska tennisförbundet sin egen tennisturné för både damer och herrar. Sommartouren och Vintertouren spelas i alla delar av Sverige och samlar landets elitspelare. Tourens olika tävlingar, ger både prispengar och rankingpoäng för de bästa spelarna i Sverige. Juniorerna har också ITF-sanktionerade tävlingar och spelas av 18-åringar och under. För tillfället finns det sex tävlingar i Sverige, varav tre arrangeras i Kramfors, Norrland.

ATP-Tävlingar

Swedish Open är en klassiker inom svensk tennis och har spelats sedan 1948. 250 series-tävlingen har blivit en publikfest och samlar starka grusspelare i mitten av juli. Det som tyvärr drar ner värdet är att den spelas veckan efter Wimbledon. Den ligger också parallellt med 500 series-tävlingen German Open. Vinnaren Albert Ramos-Vinolas fick motta €82,450 i prispengar och 250 ATP-poäng, i årets upplaga av Swedish Open.

If Stockholm Open spelas i mitten av oktober på hardcourt inomhus. Tävlingen har spelats från 1969, då tennisen blev klassad som professionell sport. Den har likt Swedish Open haft starka spelare, men dessvärre tappat sin stjärnstatus från 80-talet. Det kan däremot ses som en fördel för de lovande juniorerna i Sverige, som har chans att utnyttja sina wildcards i tävlingen. Stockholm Open 2016, ger segraren en prischeck på €82,450 och 250 ATP-poäng.

Sverige återinför Challenger-tävlingar

Sverige har äntligen fått tillbaka Challenger-tävlingarna. Den senaste tävlingen i formatet spelades i Bromma 1996. Jönköping har nu avklarat återgången av Challengertävlingar i landet och Sverige debuterade med en svensk vinst. Paret Isak Arvidsson och Fred Simonsson vann sin första Challenger-titel i dubbel. Förutom Swedish Open, arrangerar Båstad även Challenger och Futures-tävlingar. Denna Challenger spelas i början av juli och veckan före Swedish Open. Årets första upplaga blev bättre än väntat, då svenskparet Isak Arvidsson och Fred Simonsson återigen vann en en titel. Tävlingarna är viktiga för svensk tennis återväxt och kan ge det lyft som man väntat på. Förutom de totala prispengarna på €42,500, är det också viktiga ATP-poäng som står på spel. 2016-års vinnare Horacio Zeballos fick en check motsvarande €6,150 och 90 ATP-poäng.

Elitjuniorernas chans att plocka ATP-poäng

Till en början fanns det endast två Futures-tävlingar i Sverige. De spelades för första gången på hardcourt utomhus, i Göteborg 1998. Sedan dess har många förändringar gjorts och numera finns det fem tävlingar totalt. Det finns gott om chanser för talangfulla juniorer att vinna både prispengar och ATP-poäng. Turnén startar på gruset i Karlskrona i början av maj och avslutas med två Futures-tävlingar i Båstad. Prispengarna är $10,000 i samtliga tävlingar. De sista två tävlingarna spelas i september och oktober. Danderyd är den första av dessa $25,000-tävlingar. Tävlingen spelas på hardcourt inomhus i september. Den sista tävlingen på den svenska Futures-touren spelas i Falun under oktober månad. Liksom Danderyd, spelas turneringen på hardcourt inomhus. Vinnaren av $10,000-tävlingen får $1440 och 18 ATP-poäng. Priset för vinnaren i $25,000-tävlingen är $3600 och 27 ATP-poäng.

WTA och Futures-tävlingar för damer

Sony Ericsson Swedish Open är en WTA-tävling i Båstad, som spelas på grus utomhus i mitten av juli. Turneringen är en uppföljare av Swedish Open 1949-1990 och Nordic Light Open, som spelades 2002-2008. Sedan dess har Swedish Open flyttats tillbaka till Båstad. Under 2003 lyckades tävlingsarrangörerna locka hit Serena Williams. Hon bidrog till ett stort lyft för tävlingens status och vann planenligt. Svenske Johanna Larsson har varit i final tre gånger och vann sin första titel 2015. Årets Swedish Open vanns av Laura Siegemund, som inkasserade $43,000 och 280 WTA-poäng.

Sverige har också sex Futures-tävlingar för damer, som sanktioneras av ITF. De första två tävlingarna spelas i Båstad och har totalt $10,000 i prispengar. Turneringarna spelas på grus utomhus i maj. Efter det följer två $25,000-tävlingar i Ystad och Helsingborg. Dessa två startar i mitten av juni och avslutas i början av juli. Slutligen spelas det två $10,000-tävlingar i Stockholm. Båda tävlingarna spelas på hardcourt inomhus, i slutet av oktober. I 10,000-tävling mottar vinnaren en prischeck på $1568 och 12 WTA-poäng. Segraren i $25,000-tävlingen får $3,919 i prispengar och 50 WTA-poäng.

Sommartouren och Vintertouren

Varje år arrangerar det Svenska tennisförbundet Sommartouren och Vintertouren. Tourerna ger yngre och äldre spelare chansen, att vinna prispengar och rankingpoäng i Sverige. Sommartouren spelas från april-augusti, medan Vintertouren börjar i oktober och slutar i mars. Poängsystemet på touren är uppbyggt kring de olika tävlingskategorierna. Den högsta klassen en tävling kan ha är ”Super”, och vid seger i tävlingen utdelas 340 poäng. Därefter följer de övriga kategorierna som A, B och C. Varje spelare som medverkar i huvudtävlingen får startpoäng. Dessa poäng är också beroende av vilken klass som spelas. Sommartouren har ca 25 tävlingar om året och Vintertouren brukar ha några turneringar mindre. Sommartouren erbjuder också ett slutspel, där de 16 bästa damerna och herrarna deltar i slutet av augusti.

ITF-tävlingar för juniorer

Sedan 1992 har Sverige haft ITF-sanktionerade tävlingar för juniorer. ITF-tävlingarna spelas av 18-åringar och under. De första turneringarna i Sverige spelades i Stockholm och Västerås. Idag finns det sex tävlingar runt om i landet.

ITF har också ett poängsystem för de olika tävlingarna. Nivå A är den högsta nivån. De turneringarna som rankas högst är Grand Slam-tävlingar. Därefter följer nivåerna 1, 2, 3, 4, och 5. Salk Open är den mest kända ITF-tävlingen för juniorer i Sverige. Förutom de svenska spelare, brukar det komma spelare från grannländerna Finland, Norge och Danmark. Tävlingen spelas i Stockholm varje år, i början av januari. De andra tävlingarna spelas i Malmö, Värnamo och Kramfors. Samtliga av dessa turneringar är nivå 4-tävlingar, förutom den sista tävlingen i Kramfors, som ligger på nivå 5. Det finns inga prispengar för juniortävlingarna på ITF-nivå. Däremot får spelarna poäng på den internationella och svenska rankingen.

2017 Copyright - Tennistipset.com