januari 17, 2022

US Open

US Open wawrinka

Årets sista Grand Slam-turnering, US Open, börjar i slutet av sommaren i USA. Storstjärnorna jagar rankingpoäng som lär behövas senare inför World Finals på Arthur Ashe Stadium i New York. Sommarens hard court-säsong börjar fem-sex veckor före US Open, vilket ger spelarna mycket tid för att slipa på sitt hard court-spel.

Bästa spelare

Medan Djokovic, Nadal och Federer är tydligt bäst i Grand Slams i Australien, Frankrike respektive England, finns det ingen spelare i US Open som går att kalla för bäst. Mellan 2004 och 2008 vann Roger Federer fem turneringar i rad.
Sedan 2009 har fem olika spelare vunnit US Open i herrsingel. Federer har nått två finaler (2009 och 2015), men förlorat i båda. Följande tennisproffs har vunnit i USA sedan Federers nedgång:

  • Djokovic och Nadal (2 titlar var);
  • del Potro;
  • Cilic;
  • Murray

På damsidan ser allt enklare ut. Serena Williams är utan tvekan bäst. Hon har hela sex titlar i US Open. Sin första titel vann hon så tidigt som 1999, när årets vinnare i Franska öppna, Garbine Muguruza, var fem år gammal. Utöver Serena Williams är det fem aktiva spelare på WTA-touren som har titlar i US Open: Samantha Stosur, Maria Sjarapova, Venus Williams, Martina Hingis och Svetlana Kuznetsova.

Prispengar

Med prispengar på 46,3 miljoner dollar, vilket motsvarar nästan 400 miljoner kronor har US Open den största prispotten av alla Grand Slam-turneringar. Belopp som tennisproffsen vinner i USA är dock endast några procentenheter större än de i Australien, Frankrike och England.
Vinnarna i singelturneringen får 3,5 miljoner dollar (30 miljoner svenska kronor). Finalisten får hälften av det vinnaren får – 15 miljoner. Spelarna som har förlorat i semin får 7,5 miljoner kronor var. Även vinsten i dubbel betalar rätt bra, nämligen 625 000 dollar per team (par).

Besöka US Open

Medan det är relativt enkelt att resa från Sverige till England och Frankrike för att se Grand Slam-tennis, går det inte att säga samma sak om en New York-resa. I slutet av augusti är de flesta av oss svenskar tillbaka från semester. Precis som i fallet med Australian Open, brukar vi ha fullt upp på jobbet i slutet av sommaren och början av september. Dessutom är flygresan till New York både dyr och lång. Allt detta gör att antalet svenskar på Arthur Ashe-läktarna eller Grand Stand som tenniscourten också kallas är extremt lågt. Det är synd för Grand Stand på Flushing Meadows i New York är världens största tennisarena.
US Open använder sig av Ticketmasters sida för försäljning av biljetter. Tyvärr är processen något krånglig. Det är mycket enklare att handla biljetter till Roland Garros, Australian Open och Wimbledon. Å andra sidan har du även möjligheten att köpa biljetter till US Open både officiellt och av privata personer på ett och samma ställe.

Svenskar i US Open

Stefan Erberg och Anders Järryd blev första svenskar att vinna US Open (dubbel, 1987). Året därpå vann Mats Wilander i herrsingel. 1991-92 var det Stefan Edbergs tur. Järryd knep sin andra dubbeltitel 1991 (tillsammans med Fitzgerald).
Sedan 1992 har svenska tennisspelare bara vunnit två dubbeltitlar. Jonas Björkmann vann i US Open2003 tillsammans med Woodbridge och Simon Aspelin vann turneringen 2007, tillsammans med Julian Knowle från Österrike.

Andra namn Amerikanska öppna
Grundades 1881 (herrar), damer sedan 1887
Open Era började 1968
Flest vinster i singel (herrar) Richard Sears, Bill Larned och Bill Tilden (alla från USA, 7 titlar var)
Flest vinster i singel (damer) norskan Molla Bjurstedt Mallory (8 titlar)
Underlag DecoTurf (hard)
Spelas på USTA:s Billie Jean King National Tennis Center. USTA är USA:s motsvarighet till det svenska tennisförbundet
Sponsorer Chase, J.P. Morgan, Citizen, American Express, Emirates, IBM, Mercedes
Tiebreak i avgörande set Ja
Turneringsansvarig David Brewer
Visas i Eurosport

2017 Copyright - Tennistipset.com