januari 17, 2022

Andy Murray

andy murrayStorbritanniens största tennisspelare är Andy Murray. Världstvåan har vunnit 3 Grand Slam-titlar, 2 OS-guld och 39 ATP-titlar. Det kommer bli intressant att se om Murray kan ta sig förbi ärkerivalen Novak Djokovic på sikt. Britten har både den fysiska och psykiska kapaciteten att nå förstaplatsen på världsrankingen.

Uppväxt och karriär

Murray föddes i Skottland 1987. Hans mamma Judy placerade en racket i hans hand, redan vid tre års ålder. Andy lillebror Jamie bidrog också till tennosintresset inom familjen och de sparrade ofta ihop. Som 12-åring vann Murray Orange Bowl och som 17-åring US-Open för juniorer. Ett år senare började började hans anpassning till ATP-touren och efter en bra säsong hade britten tagit sin bland de 70 bästa på världsrankingen. Den mentala pressen att vinna stora titlar släppte också för britten när Murray vann OS-guld i London 2012. Efter fyra raka finalförluster mellan 2008-2012, kom också hans efterlängtade vinst i Grand Slam-sammanhang, efter seger i US Open.

Spelstil

Murray är en väldigt bollsnål spelare. Han är en skicklig kontringsspelare och kan växla tempo när det behövs. Två av Murrays mest effektiva vapen är serven och grundslagen. Britten är också fysiskt stark och har mycket snabba fötter.

Odds och betting på Murray

Murray var tidigare i sin karriär en svag grusspelare. Sedan 2015 är britten en av de starkaste spelarna på grus. Även de flesta av hans titlar har kommit på hardcourt är han ett hett spelobjekt på alla underlag. Hans höga ranking gör däremot att oddsen för matchvinnare är låga.

Privat

  • Som åttaåring var han med om den tragiska skolskjutningen i Dunblane. Som tur var kunde Murray söka skydd på rektorns kontor.
  • Genom tenniskarriären har britten varit involverad inom välgörenhet och skänkt delar av sina prispengar till olika stiftelser.
  • Är ett stort fan av sushi, som utgör en stor del av hans kost.

Snabbfakta

Ålder 29 (Född 1987)
Land England
Högsta ranking 2
Nuvarande ranking 2 (2016.08.22)
Titlar 2 Wimbledon, 1 Australian Open, 2 OS-guld, 1 Davis Cup och 39 ATP-tävlingar

2017 Copyright - Tennistipset.com