oktober 20, 2021

Richard Gasquet

richard gasquet

Frankrike har en stor bredd inom herrtennisen. Richard Gasquet är en av talangerna som gjort landet stolta. Med en stark juniorkarriär har han också lyckats väl på ATP-touren. Under sin karriär har Gasquet vunnit 13 titlar och nått 12 finalplatser. Han har dessutom vunnit ett olympiskt brons. Trots att han hunnit bli 30 år gammal, är han fortfarande en av toppspelarna på ATP-touren.

Uppväxt och karriär

Gasquet är född och uppvuxen i Béizers, Frankrike. Båda hans föräldrar jobbade med tennis och därför blev det naturligt att Richard skulle följa i samma fotspår. Redan som 12-åring vann fransmannen det inofficiella världsmästerkapet ”Les Petits As”. Fyra år senare hade Gasquet en enorm succé på både junior och proffstouren. Han fick dessutom wild card till sin första ATP-tävling i Monte Carlo, där han besegrade argentinaren Franco Squillari i första omgången. Samma år var han också överlägsen på juniortouren. Han vann bl.a. Franska Öppna, Wimbledon och gick till semifinal i Australian Open. Trots att Gasquet hade två år kvar som junior, lade han allt fokus på Challenger och ATP-tävlingarna. Fransmannens första ATP-titel kom på gräset i Nottingham 2005. Gasquet har sedan dess varit en av utmanarna till att vinna en Grand Slam-titel, men endast lyckats nå semifinal i Wimbledon och US Open.

Spelstil

Gasquet är en spelare som stor mångsidighet. Han har ett starkt tryck i sina grundslag från både forehand och sin enkelbackhand. Fransmannen har också ett stort vapen i serven, tillsammans med ett mycket snabbt fotarbete. Han kan också variera sitt spel med volleyspel.

Odds och betting på Gasquet

Även om Gasquet haft en relativt hög ranking hela sin karriär, har han också presterat ojämna resultat. Fransmannen är ett svårt spelobjekt i det avseendet att han kan slå de bästa spelarna på de bra dagarna, och förlora mot betydligt lägre rankade när han spelar som sämst.

Privat

  • Skapade sin egen välgörenhetsorganisation 2008, för att hjälpa ungdomar i rätt riktning.
  • Blev avstängd i 10 veckor efter att ha testats positiv för kokain. Gasquet sa att han kysst en tjej som använt kokain och på så vis fått det i kroppen.
  • Hans sportidol som barn var fotbollsspelaren Zinedine Zidane.

Snabbfakta

Ålder 30 (född 1986)
Land Frankrike, bor i Neuchâtel, Schweiz
Högsta ranking 7
Nuvarande ranking 15 (2016.08.22)

2017 Copyright - Tennistipset.com