september 26, 2021

Australiska öppna

australian-openÅrets första Grand Slam-turneringen Australiska öppna drar igång i mitten av januari i Melbourne. Det sker endast två veckor efter den officiella säsongsstarten. Fram till 1987 har Australiska öppna spelats på gräs. Nu är det hard court som gäller. Antal biljetter till Australian Open-matcher som säljs varje år överstiger 700 000.

Bästa spelare

Novak Djokovic har dominerat turneringen på herrsidan på 2010-talet. Fem vinster av sju möjliga gör honom till en klar favorit, även om han är ur form. De enda matcherna som Nole har förlorat i Australiska öppna sedan 2007 är mot Roddick (uppgivet i fjärde) 2009, Tsonga (fem set) 2010 och Wawrinka (fem set) 2014.
På damsidan har Serena Williams och Victoria Azarenka två titlar var på 2010-talet. Veteranen Serena har sammanlagt fem titlar i Australian Open, vilket är för lite för att slåss med Margaret Court om titelrekordet. Australiskan har elva. Av alla andra aktiva spelare på WTA-Touren är det endast Kerber (2016) som har vunnit Australiska öppna. Dessutom har den diskvalificerade ryskan Maria Sjarapova en titel från 2008. Trefaldiga mästaren i Australian Open Martina Hingis fortsätter spela på WTA-touren, men avstår från singelturneringar.

Prispengar

Australiska öppna hade 2016 den rekordstora prispotten på ca 280 miljoner kronor. Damer och herrar får lika mycket i prispengar. Ungefär 13 procent av prispengarna går till dubbelturneringar och bara 0,2 (!) procent går till spelarna i mixed dubbel. När Kerber och Djokovic vann Australiska öppna 2016 blev de nästan 22 miljoner rikare var.

Besöka Australiska öppna

Få svenskar har råd med att åka till Down Under för att se turneringen på plats. Vill du besöka Australiska öppna, måste du först köpa dyra flygbiljetter till Australien. Dessutom är det viktigt att få ledigt från jobbet precis när det börjar hända saker efter julledigheten.
Du köper biljetterna till Australiska öppna på den officiella turneringssidan. Den och alla tjänster inklusive biljettförsäljning utvecklas i samarbete med sponsorn IBM. Tack vare det är det mesta väl genomtänkt och användarvänligt. I början av turneringen kostar en vuxenbiljett till Rod Laver Arena mellan 500 och 2000 kronor per session (dag eller kväll). De billigaste biljetterna till herrfinalen går på 2500 kronor.
Tänk på att det är bara Rod Laver-, Margaret Court- och Hisense-arenor som kräver en extra biljett. Det kan vara smart att köpa ett så kallat Ground Pass och se på tennis på alla andra banor för så lite som 400 kronor för en heldag. Notera att sådana pass är värt att köpa endast i inledningen av Australiska öppna, när det är många matcher som spelas på alla tennisbanor.

Svenskar i Australiska öppna

Svenska tennisspelare har vunnit en del titlar i Australiska öppna genom åren. 1983, 1984 och 1988 vann Mats Wilander singelturneringen. Stefan Edberg har två titlar i Down Under: 1985 och 1987. Dessutom lyckades Thomas Johansson kamma hem segern 2002.
På damsidan och i mixed dubbel har ingen svensk vunnit Aus Open under Open Era. Stefan Edberg har två titlar i dubbel, medan Jonas Björkman har tre. Senast en svensk vann Australiska öppna var 2014 när Robert Lindstedt vann dubbelturneringen tillsammans med polacken Lukasz Kubot.

Andra namn Aus Open, Australian Open
Grundades 1905 (herrar), 1922 damer
Open Era började 1969
Flest vinster i singel (herrar) Roy Emerson och Novak Djokovic (6 titlar var)
Flest vinster i singel (damer) Margaret Court (11 titlar)
Underlag Plexicushion (hard)
Spelas på Melbourne Park sedan 1988
Sponsorer KIA, IBM, Jacob’s Creek, ANZ
Tiebreak i avgörande set Nej
Turneringsansvarig Craig Tiley
Visas i Eurosport

2017 Copyright - Tennistipset.com